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REFERENCE: Section 507.2 – Mechanical Specialty Code

SUBJECT: Hood Requirements for Counter Top Dishwashing
Machines

QUESTION: Section 507.2 of the 2002 edition of the Mechanical Specialty
Code requires that a Type II hood be installed over all commercial
dishwashing machines.  Exception 2 to this section exempts
under-counter type commercial dishwashers from the hood
requirement.  Generally, counter top commercial dishwashers use
substantially less power and water than under-counter type
commercial dishwashers.  The amount of steam vapor produced
by counter top commercial dishwashers is therefore less than the
average under-counter type commercial dishwasher.  Based on
this information, does the City of Portland require a Type II hood
over counter top type dishwashing machines in commercial
installations?

RESPONSE: The City will allow counter top commercial dishwashing machines
to be installed without a Type II hood when the following conditions
are met:

1. Installation.  All counter top dishwashing machines shall be installed in
accordance with manufacturer listings and installation instructions.

2. Permits.  Mechanical, plumbing and electrical permits may be required as
described below. All permits shall be obtained before the commercial
dishwashing machine is installed.
a. Mechanical permits.  Where mechanical permits are obtained,

counter top dishwashing machines shall be clearly indicated on
mechanical permit applications.
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b. Plumbing permits.  Where installation of the commercial dishwashing
machine requires separate water supply or drainage, a plumbing
permit is required.

c. Electrical Permits.  Where installation of the commercial dishwashing
machine requires separate or dedicated electrical service, an electrical
permit is required.

3. Maintenance Inspections.  If through fire inspections it is determined that
steam produced from the equipment is causing deterioration of the structure,
use of this alternate is voided and a Type II hood will be required for the
equipment.
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