Skip to Main Content View Text-Only

Planning and Sustainability

Innovation. Collaboration. Practical Solutions.

Phone: 503-823-7700

Curbside Hotline: 503-823-7202

1900 SW 4th Ave, Suite 7100, Portland, OR 97201

More Contact Info

Overview

Epler Hall Courtyard
Summary:
Portland State University’s (PSU) Stephen Epler Residence Hall was sited and built to be an active participant in the University District’s student housing neighborhood. From the hustle of bustle of vivacious students to the animated conveyance of the building’s rainwater runoff, Epler was designed to benefit both humans and nature alike. The new residence hall is the first mixed-use LEED certified building in Portland and includes features ranging from toilet exhaust heat recovery to an engaging rainwater harvesting system that is used for onsite irrigation and toilet flushing.

Most notably, Epler Hall demonstrates that going green can be easy. The building couples smart technology with climate responsive design to take advantage of all potential resources to the building and its occupants- rainwater from the sky; light from the sun; heat from toilets, computers, and lights; and breezes from the outdoors significantly assist the building’s operation. This greatly reduces reliance upon mechanical and electrical systems to light, heat, and cool the building. Furthermore, the building’s relationship to the natural environment creates a more pleasant living and working space. Epler Hall is simple in design, yet effective in performance.
 
Project Highlights:
  • Climate responsive envelope design
  • Rainwater harvesting for toilet flushing and irrigation
  • "Stack" ventilation
  • Heat recovery
  • Pre-demolition salvage
  • Alternative transportation
  • C&D waste recycling
  • Energy efficiency via integrated design