
 
 
 
 TOPIC: Sanitary Sewer Pipe Materials - OPSC/7/#3 
 
 CODE: Oregon Plumbing Specialty Code: 2017 Edition 

 
 REVISED: May 1, 2018 [Rebecca Esau]  , Director  
 
REFERENCE: Oregon Plumbing Specialty Code: Chapter 7 
 
 SUBJECT: HDPE Sewer Pipe Under an Existing Building and/or 

Within an Existing Building Envelope 
 
 QUESTION: Can high-density polyethylene (HDPE) sanitary sewer pipe 

material be used for building drain pipe as an alternative to 
approved pipe materials listed in Chapter 7 of the Oregon 
Plumbing Specialty Code (OPSC) when the pipe will be under an 
existing building foundation and/or inside an existing building 
envelope? 

 
 RESPONSE: Yes, provided the HDPE pipe is clearly marked as being HDPE 

material and the HDPE material extends not more than 18 inches 
interior to the exterior wall of an existing building. 

 
The OPSC limits the materials that can be used for sanitary sewer drainage pipes to 
those specifically listed in Chapter 7. Any material not included on that list may not be 
used, unless it provides equivalent or superior quality, strength, fire resistance, 
effectiveness, durability and safety over those prescribed by the OPSC. Chapter 7 of 
the OPSC also prohibits sewer or other drainage piping that is made of materials other 
than those approved for use within a building from being installed under or within five 
feet of any building or structure.   
 
The Bureau of Development Services (BDS) has determined that HDPE pipe material 
meets the equivalency requirements of the OPSC for use in sanitary sewers for existing 
buildings and may be used in lieu of other listed materials under the following 
conditions: 
 

A. The HDPE material can be located within five feet and underneath the 
building it is serving;  

B. The HDPE material can extend up to 18” into the building envelope measured 
from the interior of the foundation wall, slab, or crawl space; 
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C. The HDPE pipe shall be clearly identified with a weather resistant label, sign 
or marking stating “building drain material is HDPE”; and 
 

D. The HDPE pipe shall be connected to the existing piping with an approved 
flexible drawband connection device. 

 
Use of HDPE pipe in cases not allowed by this code guide or the OPSC will be 
reviewed and considered on a case-by-case basis through the BDS administrative 
appeals process. 
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