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REFERENCE: Structural Specialty Code, Chapter 29 
   
 SUBJECT: Minimum Number of Toilet Room Plumbing Fixtures 

in Small Drinking and Dining Establishments 
 
 QUESTION: Can alternatives to Oregon Structural Specialty Code (OSSC) 

requirements be used to determine the minimum number of toilet 
facilities in small bars, taverns and restaurants? Are alternatives to 
requirements for separate toilet facilities for each sex allowed? 

 
 RESPONSE: Yes. The provisions of the 2014 OSSC increased the minimum 

number of toilet facilities required in small drinking and dining 
establishments beyond the minimum number required in prior 
OSSC editions, and also lowered the threshold triggering separate 
facilities for each sex. Due to the unique nature of these small 
businesses with limited occupancy and corresponding low demand 
for restrooms, and due to the disproportionate amount of floor 
space required for additional restrooms, the minimum number of 
toilet facilities may be determined as follows: 

 
A. Calculate the total occupant load according to Chapter 10 of 

the OSSC; and 
B. Provide not less than one unisex toilet room that contains at 

least one water closet and one lavatory for bars, taverns and 
restaurants with not more than 30 occupants; or 

C. Provide not less than two accessible toilet rooms, one for each 
sex, that contain at least one water closet and one lavatory 
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each for bars, taverns and restaurants with not more than 100 
occupants; or 

D. Provide not less than two accessible unisex toilet rooms that 
contain at least one water closet and one lavatory each for 
bars, taverns and restaurants with not more than 100 
occupants. Exception: Only one of the two toilet rooms must be 
accessible if both unisex toilet rooms are clustered according to 
the provisions of Chapter 11 of the OSSC. 

E. Bars, taverns and restaurants with more than 100 occupants 
shall be provided with the minimum number of toilet facilities 
and separate facilities for each sex as required by the current 
OSSC. 
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