
 

 
 
 TOPIC: Prefabricated Structures – OSSC/18/#1 
 
 CODE: Oregon Structural Specialty Code: 2014 Edition 
 
 APPROVED: September 1, 2015 [Paul L. Scarlett] , Director 
 
REFERENCE: Oregon Structural Specialty Code (OSSC) –  
  Chapter 18 
 
 SUBJECT: Soils and Foundation Requirements for Prefabricated 

Structures  
 
QUESTION:  What are the geotechnical and structural engineering requirements 

relating to soils and foundations for plan review of prefabricated 
structures?  

 
RESPONSE: The engineering requirements relating to soils and foundations for 

plan review of prefabricated structures are as follows: 
 
A. Geotechnical 

1. Placement of foundations directly on site soils without embedment. 
Minimum footing embedment depth for single-story structures is 12 inches.  
Alternatively, footings for single-story structures may be placed on a thickness 
of at least 12 inches of non-frost-susceptible material such as 1½-inch minus 
crushed rock with less than 5 percent fines or on an existing asphalt or PCC 
pavement section.  Footings for multi-story prefabricated structures shall be in 
accordance with the OSSC or an approved building code appeal.  
 

2. Proof-load testing of earth anchors used to resist wind and seismic 
loads. 
a. Earth anchors used to resist wind and seismic loads must be proof load 

tested to verify adequate capacity.  When a geotechnical engineering 
report is submitted and approved which includes a site-specific 
subsurface investigation and project specific recommendations for earth 
anchors, at least 50 percent of the earth anchors shall be proof load 
tested.  When a geotechnical engineering report is not submitted or not 
approved, 100 percent of the earth anchors shall be proof load tested. 
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b. The permit drawings submitted shall specify the proof load testing 
equipment, procedures and acceptance criteria. 

 
c. The equipment required for the proof load testing program is as follows: 

(1) Test equipment shall be capable of applying a load to the anchor 
equal to 200% of the design load (DL) indicated on the drawings. 

(2) The test equipment shall be capable of increasing or decreasing the 
applied load incrementally.  The incremental control shall be 
sufficiently sensitive to make small adjustments necessary to 
maintain an applied load for a sustained period of time. 

(3) The test equipment shall employ a reaction system suitable for the 
range of test loads (up to 200% of DL) for the project.  The direction 
of the applied load shall be collinear with the anchor at all times. 

(4) The test equipment shall include measuring devices sufficient to 
detect anchor movements of 0.01 inches in a direction collinear with 
the anchor shaft. 

(5) The test equipment shall be maintained in good working order and 
safe to operate at all times. 
 

d. The proof load testing procedure is as follows: 
(1) All proof load tests shall be to at least 150% of DL. 
(2) The alignment load (AL) shall be between 2% and 10% of the DL.  At 

the AL load, the total anchor movement (ST0) shall be set to 0.00 
inches. 

(3) The structural engineer shall determine the maximum acceptable 
values of total movement (ST4 MAX) at 1.00 DL. 

(4) The proof test sequence shall be as shown in Table 1, below.  At 
load increments other than the maximum test load, the load shall be 
held just long enough to obtain the reading.  The maximum load shall 
be held for ten (10) minutes.  The jack shall be adjusted as 
necessary in order to maintain a constant load.  The load-hold period 
shall start as soon as the maximum test load is applied.  The ground 
anchor movement with respect to a fixed reference (STN) shall be 
measured and recorded at 1 minute, 2, 3, 4, 5, 6, and 10 minutes. 
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Table 1 

 
Load Total 

Movement
Notes 

AL ST0 = 0.00  
0.25 DL ST1  
0.50 DL ST2  
0.75 DL ST3  
1.00 DL ST4  
1.50 DL ST5  

 STN Readings during 
load hold 

 
 

e. The proof load test shall be considered successful if the ground anchor 
movement at 1.00 DL is less than or equal to ST4 MAX, the anchor can 
sustain the maximum load of 1.50 DL without continuous anchor 
movement, and the movement between the 1 minute and 10 minute 
reading at 1.50 DL is 0.04 inches or less.  If the movement between 1 and 
10 minutes exceeds 0.04 inches, the load may be held an additional 50 
minutes and a creep curve plotted of movement versus the logarithm of 
time.  If the creep curve shows a decreasing creep rate that is less than 
0.08 inches per log cycle of time, the test may be considered successful. 
 

f. Proof load testing records shall include the following: 
(1) Record anchor installation data including depth and installation 

torque (when available). 
(2) Record all load test anchor movements to the nearest 0.01 inch. 
(3) Submit a complete test record to the Engineer. 

 
B. Structural 

1. Foundation types for vertical support. 
a. A single course of unreinforced, un-grouted CMU block is permitted to 

support pre-manufactured structures.  A positive mechanical connection 
is required between each CMU block and any wood sleepers or bearing 
plates provided. 

b. A single timber bearing plate is permitted for the support of pre-
manufactured structures.  All lumber in contact with soil, masonry or 
concrete or within 6 inches of exposed soil must be pressure treated or of 
naturally durable lumber.  If multiple wood plates are provided they must 
be mechanically fastened to provide a composite member. 

c. Jack stands are permitted for the permanent gravity support of modular 
structures.  The allowable load capacity for jack standards may be based 
upon either: (1) a current evaluation report (ICC or equivalent) with a 
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rated capacity applicable to the intended installation, (2) the results of 
independent third-party testing (with an appropriate safety factor), or (3) 
engineering analysis. 

d. Regardless of the foundation type utilized (masonry, timber, or jack 
stands), the required minimum foundation embedment depth shall be per 
the Geotechnical section above. 
 

2. Lateral bracing of foundations.  
When tie bracing straps are used to resist temporary lateral loads, their 
allowable load capacity shall be based upon either:  
a. A current evaluation report (ICC or equivalent) with a rated capacity 

applicable to the intended installation; 
b. The results of independent third party testing (with an appropriate safety 

factor); or  
c. Engineering analysis.  Ties shall have a turnbuckle or ratcheting system 

for tensioning the braces.  Bracing ties shall be attached to a foundation 
anchor with a tested load capacity per the Geotechnical section above. 
 

______________________________________________________________________
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