
TOPIC: Temporary Use of Prefabricated Structures – 
OSSC/1/#2 

CODE: Oregon Structural Specialty Code: 2014 Edition 

APPROVED: [Paul L. Scarlett] , Director 

REFERENCE: Oregon Structural Specialty Code:  Chapters 1 and 31 

SUBJECT: Temporary Use of Prefabricated Structures During a 
Construction Project 

QUESTION 1: Can prefabricated structures, as defined in OAR 918-674, used as 
temporary storage space during an alteration or addition to an 
existing building or construction of a new building, or for a 
temporary sales or leasing office, or for other allowed temporary 
uses, be placed on a construction site? 

RESPONSE 1: The Bureau of Development Services (BDS) will allow prefabricated 
structures for temporary storage space of a business that is being enlarged or 
remodeled, or for a temporary sales or leasing office for a project such as 
condominiums, residential or commercial subdivision or commercial rental space, or for 
other allowed temporary uses, to be placed on a construction site under the following 
conditions: 

A. Standards
1. The location and use of the prefabricated structure complies with

Chapter 33.296, Temporary Activities, of the Portland Zoning Code. In
some cases the temporary use may not be allowed by the Portland
Zoning Code, or may only be allowed only as a permanent use. In
those cases, use of this code guide is prohibited. In addition, any
associated development such as parking required by item A.7 below,
must comply with applicable requirements of the Portland Zoning
Code;

2. The prefabricated structure is installed according to current BDS
Structural Engineering and Site Development policies as described in
Code Guide OSSC/18/#1, Prefabricated Structures;

3. The prefabricated structure is occupied only by employees of the
business being enlarged or remodeled, or by sales or leasing staff and
their customers for the sole purpose of sales or leasing the associated
project;
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4. The prefabricated structure is located on the same site or on an 
adjacent site that is under the same ownership as the building being 
built, enlarged or remodeled. Alternately, the prefabricated structure 
may be located on an adjacent site that is leased for the purposes of 
construction;  

5. The prefabricated structure meets building code setbacks from any 
adjacent structure or property line;  

6. The egress path from the prefabricated structure to the public way is 
unobstructed and does not pass through a construction area; 

7. Accessible parking and an accessible route to the prefabricated 
structure is provided in accordance with State and Federal statutes;  

8. Access and distance to the minimum required number of toilet facilities 
is provided per the Oregon Structural Specialty Code (OSSC); and 

9. The prefabricated structure is State certified for the intended use and 
bears a State certification label. 
 

 
B. Procedures 

1. The prefabricated structure is associated with a building permit or site 
development permit for development of a project that is using the 
temporary structure, or associated with the construction of a project to 
be sold or leased;  

2. The location and use of the prefabricated structure is clearly shown on 
the plans submitted with the associated building permit application; 

3. A separate building permit must be obtained for the prefabricated 
structure itself, and must note the permit number(s) of the project it is 
associated with. It must note that the structure is to be removed within 
24 months from permit issuance or 30 days after all permits for the 
associated project are final, whichever occurs first (See B.5, below);  

4. The plans submitted for building permit for the prefabricated structure 
include both a copy of the State approved drawings for reference, and 
drawings of the elements that the local jurisdiction is required to 
review; and 

5. The building permit for the prefabricated structure is valid for not more 
than 24 months after it is issued, or not more than 30 days after final 
inspection approval of all associated building permit(s), whichever 
occurs first. Requests submitted in writing for one or more extensions 
not to exceed 180 days each may be considered on a case-by-case 
basis for unique circumstances.  

 
 
 
 QUESTION 2: Can prefabricated structures, as defined in OAR 918-674, used as 

a temporary job trailer during an alteration or addition to an existing 
building or construction of a new building, be placed on a 
construction site? 
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 RESPONSE 2: BDS will allow prefabricated structures used for a temporary job 
trailer during an alteration or addition to an existing building or construction of a new 
building to be placed on a construction site under the following conditions: 
 

A. Standards 
1. The location and use of the prefabricated structure complies with Chapter 

33.296, Temporary Activities, of the Portland Zoning Code, including the 
standards specific for construction staging areas in 33.296.030.F.4. In 
some cases the temporary use may not be allowed by the Portland Zoning 
Code, or may only be allowed only as a permanent use. In those cases, 
use of this code guide is prohibited;  

2. The prefabricated structure is occupied only by construction employees 
during the duration of project construction; and 

3. The prefabricated structure is located on the same site or on an adjacent 
site that is under the same ownership as the associated construction 
project. Alternately, the prefabricated structure may be located on an 
adjacent site that is leased for the purposes of construction. 

 
B. Procedures 

1. The prefabricated structure is associated with a building permit or site 
development permit for development of a project that is using the 
temporary structure;  

2. The location and use of the prefabricated structure is clearly shown on the 
plans submitted with the associated building permit or site development 
permit application; and 

3. A separate zoning permit is obtained for the temporary job trailer that 
meets the construction staging areas standards of Chapter 33.296, 
Temporary Activities, of the Portland Zoning code. The permit must note 
the permit number(s) of the project it is associated with, and that the 
structure is to be removed after all permits for the associated project 
receive final inspection approval.  

 
______________________________________________________________________ 
New June 13, 2016 

 


