
 
 
 
 TOPIC: Special Construction – IBC/3/#1 & IRC/1/#2 
 
 CODE: Structural Specialty Code: 2010 Edition 

 Residential Specialty Code: 2011 Edition 
 
 REVISED: January 29, 2013  [Paul L. Scarlett] , Director  
 
REFERENCE: Structural Specialty Code – Chapter 3 
  Residential Specialty Code – Chapter 1 
 
 SUBJECT: Cargo Containers Used as Accessory Storage 

Structures 
 
 QUESTION: Can cargo containers be installed on properties and used as 

accessory storage structures? 
 
 RESPONSE: Yes, under certain conditions, cargo containers may be used in  
 residential, multi-family residential, commercial, and industrial 

zones as accessory storage structures.  Under the provision of this 
Code Guide, semi-truck trailers are not considered cargo 
containers. 

 
I. Conditions for Using Cargo Containers as Storage Structures 
 

A. Criteria for Installation of Cargo Containers.  The BDS Director will approve 
the installation of cargo containers using the provisions of this Code Guide 
provided the containers meet the following criteria: 

 
1. Containers are used as storage only; 
2. Containers are not used as shops, studios, hobby rooms, offices, lunch 

rooms, sales areas, playhouses, or other similar uses; 
3. Containers are not used for storage of motorized passenger vehicles; 
4. Containers are not stacked on top of each other; 
5. Containers are not classified as a High-Hazard Group H occupancy; or 
6. Containers are not equipped with plumbing or electrical power or lighting. 
 
Cargo containers not meeting the criteria above must meet all applicable 
requirements of the Zoning Code and Building Code for a site-built structure. 
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B. Occupancy Classification.  Cargo containers shall be classified as follows: 
 

1. Containers used accessory to one or two family dwellings: Group U 
occupancies. 

2. Containers used accessory to commercial facilities: Group S, Division 1 
occupancies. 

 
C. Zoning Code.  Containers must meet all applicable use and development 

regulations of the Zoning Code.  For example, use regulations may prohibit 
storage containers from being leased or used as self-service storage.  
Development regulations such as building setbacks, building coverage limits, or 
special overlay zones, may affect if or where a container can be placed on a site.  
For more information, call the Zoning Information Line at 503-823-7526 or visit 
the Development Services Center. 

 
D. Stormwater Management.   Containers that are used to store certain materials, 

such as solid waste or liquids, may trigger source controls.  Please contact the 
Bureau of Environmental Services for more information at 503-823-7740. 

 
II. Building Permits. 
 

A. Building Permits Required.  Following is a list of situations that require building 
permits.  Requirements of this Code Guide and the Zoning Code must be met 
even if a building permit is not required:  

 
1. Containers used accessory to one or two family dwellings.  Containers 

greater than 200 square feet in floor area and greater than ten feet in height, 
measured from the finished floor level to the average height of the roof 
surface, require a building permit.  Containers 200 square feet in floor area 
and less and less than ten feet in height, measured from the finished floor 
level to the average height of the roof surface, do not require a building 
permit. 

 
2. Containers used accessory to commercial buildings.  

 
a. Except as noted in (b) below, a building permit is required to install 

containers accessory to commercial structures.  
b. Containers that are used by a contractor for storage of construction 

materials on a site that has a valid building permit and that remain on the 
site only for the duration of the construction activity are not required to 
have a building permit.  

 
(1) Such containers shall be located on the site for which a building permit 

has been issued or on a site immediately adjacent to the site of the 
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construction activity that has been approved for use by the contractor 
as a staging area. 

(2) The containers shall be removed from the site not later than thirty (30) 
days after the building permit for the construction has received final 
inspection.  

 
B. Multiple Containers.  More than one container may be installed under a single 

permit.  Contact the Permitting Services Division of BDS for permit process 
information. 

 
C. Permit Documentation.  Permit documentation shall include a site plan (see 

BDS handout entitled, “Site Plan Checklist” 
http://www.portlandonline.com/bds/index.cfm?c=45054&a=92693 ), a floor plan 
of each container to be installed, and any details required to demonstrate 
compliance with the installation requirements outlined in this Code Guide. 

 
D. Permit Fees.  Fees for permits shall be calculated based on a valuation that 

includes the cost of the container(s) and the cost to install the container(s), 
including any site work necessary to prepare the site for the container(s). 

 
III. Specific Design Requirements 
 

A. Foundations and Tie Downs.  Where containers are placed on firm, level, 
undisturbed natural grade or on an existing paved parking area or storage yard, 
anchor tie downs or permanent foundations are not required.  

 
B. Ventilation.  Containers need not be provided with additional ventilation.   
 
C. Egress.   

 
1. Doors.  Containers shall be provided with an egress door not less than 3 feet 

wide by 6 foot, 8 inches high.  The standard doors that the containers are 
equipped with may qualify as the required egress door provided they meet the 
minimum size requirement as stated above and provided they are equipped 
with a mechanical latch or other similar mechanism to hold the door in the 
open position when the structure is occupied.   

 
2. Thresholds and Landings.   

 
a. Containers used accessory to one or two family dwellings.  Threshold 

height and landings at doors for containers need not comply with Building 
Code requirements provided the container is used only for storage of 
materials belonging to the owner or tenant of the residence on the subject 
site. 
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b. Containers used accessory to commercial buildings.  Threshold 
height and landings at doors for containers need not comply with the 
Building Code requirements. 

 
D. Drainage.  Containers up to a maximum of 320 square feet of roof area are not 

required to be provided with gutters or downspouts or other storm water 
collection system provided the sheet flow of storm water from the container is 
contained on site and not allowed to encroach on adjacent property or public 
right of way. 

 
 
 
Updates August 22, 2007 edition 
Updates April 3, 2006 edition 
Updates March 1, 1999 edition 
Updates July 1, 1996 edition 
Replaces UBC/5/#1 & CABO/1/#2 which replaced Policy & Procedure # D-61. 
 


