
 
 
 
 TOPIC: Fire Resistive Floor Systems - OSSC/34/#1 
 
 CODE: Oregon Structural Specialty Code – 2014 Edition 

 
 REVISED: April 1, 2015 [Paul L. Scarlett]. Director    
 
REFERENCE: Oregon Structural Specialty Code – Chapter 34 
 
 SUBJECT: Existing Plaster Ceilings in Type I Buildings 

Constructed Prior to 1955 
 
 QUESTION: 1. Before 1946 the City of Portland Building Code allowed 

concrete joist “ribbed construction” as a 2-hour rated fire-resistive 
floor system when the slab between the joists had a thickness of at 
least 2 ½” with 1” of concrete cover over the structural reinforcing 
steel for buildings up to 16 stories high.  In 1946, the City of 
Portland Building Code began requiring a ¾” thick plaster ceiling 
for such floor slabs to achieve the 2-hour rating, and the fire rating 
of floor systems without the plaster coating was reduced from 2 
hours to 1 hour.  Over the years, for various reasons, holes have 
been created in the plaster ceiling and have not been repaired, 
thereby diminishing the 2-hour rating.  Chapter 34 of the current 
Oregon Structural Specialty Code permits additions and alterations 
to existing buildings without requiring the buildings to be brought 
up to current requirements for newly constructed buildings if the 
additions and alterations do not reduce required fire resistance or 
will otherwise create conditions dangerous to human life.  The 
holes in such existing plaster ceilings potentially may reduce fire 
resistance below the required level and create a life safety issue. 

 
Based on the above information, can existing holes remain in 
plaster ceilings installed below concrete floor assemblies in Type I 
Buildings constructed prior to 1955? 
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RESPONSE: 1. Yes, existing plaster ceilings that have been compromised either 

by holes being cut or otherwise made in them, or the 
plaster ceiling being totally removed, will not be required to be restored to original 
condition if the following conditions of this code guide are met. 

 
a. The building shall have concrete floor systems and be classified as Type I 

construction and constructed prior to 1955. 

b. Slabs shall have a minimum thickness of 2 ½” with spans not exceeding 
36” center to center of concrete joist.  

c. All structural reinforcing steel shall have a minimum concrete cover of 1” 
or equivalent fire protection.  This requirement does not apply to wire 
fabric/mesh installed in slabs to control cosmetic cracking. 

d. In reinforced concrete structures, where the reinforcing steel has a 
minimum of 1” of concrete cover as required by item (b) above, all primary 
and secondary structural members shall be accepted as having the fire 
resistance required for Type I construction.  This provision does not apply 
to floor slabs, and is only valid for the purposes of this code guide. 

e. The building shall be fully sprinklered to NFPA 13 standards. 

f. All holes or other penetrations in concrete floor slabs shall be fire stopped 
with approved materials or filled with concrete. 

g. A suspended acoustical or gypsum board ceiling may be installed below 
the existing concrete floor system without the need to provide fire 
sprinklers in the interstitial space if allowed by NFPA 13. 

h. If an existing plaster ceiling is removed and the concrete floor system is 
left exposed as the finished ceiling, any fire sprinkler protection, either 
existing or newly required, shall be modified or installed so as to be not 
more than 22” below the concrete floor system and at least 1” below the 
bottom of the floor rib in accordance with NFPA 13. 

i. All wiring in the plenum between the ceiling and the concrete floor shall be 
in noncombustible conduit or raceway or shall be a plenum rated wire 
whether or not connected to a power source.  

 
 QUESTION: 2. Can the provisions of this code guide be used in a building 

that is under the provisions of an FM 41 agreement? 
 
 RESPONSE: 2. Yes. Buildings for which an FM-41 Agreement is in effect, or 

buildings that have had an FM-41 Agreement that is now  
expired, may use this code guide if all of the conditions in Response #1, above, are met. 
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Other alternatives may be reviewed on a case by case basis through the BDS 
administrative appeals process.  
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